Hvordan finder man en god opdrætter?

Hvordan ved man, om opdrætteren er ærlig og opdrætter kvalitetshvalpe? Hvordan undgår man at blive snydt?
Husk at det er ikke alle over en kam, bed opdrætteren om en forklaring og hvis du ikke synes om svaret – så find en anden opdrætter! Stol på din mavefornemmelse, den har som regel ret!
Prisen er ingen garanti for at få en kvalitetshvalp og modsat kan man også finde kvalitetshvalpe som ikke er i den dyre ende af skalaen.
Følgende er vores mening, om hvad man skal være opmærksom på!

1. Vi er ikke professionelle opdrættere, vi opdrætter kæledyr, kæledyrskvalitet osv.

Der findes ikke nogen som ikke er opdrætter, hvis en person med vilje avler på to hunde og får hvalpe – så er de opdrætter. Jeg er ikke en opdrætter er en meget almindelig undskyldning som folk bruger til at skjule deres manglende viden, inden for avl, og opdræt. Mange ikke-opdrættere vil også sige vi opdrætter bare vores kæledyr som en undskyldning for at lave et kuld, eller at deres hund/hvalpe ikke har korrekte farver, forkert størrelse, eller der er problemer med sundhed eller temperament. Vi opdrætter kun kæledyr betyder i vores øjne, at disse avlsdyr aldrig burde have været brugt til avl i første omgang!
Kvalitet i kæledyrsavl betyder ingen kvalitet! Kuld fra ikke-opdrættere bør du holde dig fra.

2. Den gammeldags schæfer (herunder Altdeutscher Schäferhund), lige ryg, Østtyske linjer.

Dette er den mest almindelige påstand, som vi ser i en opdrætters avlsprogram med lav kvalitet. Schæferhunden har en specifik racestandard, der har klare egenskaber for hundens ønskede type. En hund enten opfylder racestandard eller ikke! En seriøs opdrætter kender racestandarden og vil aldrig bruge ovenstående termer, til at beskrive deres hunde. Schæferhunden kan stilles op forskelligt, for at se fysisk ud som om den har hældning eller lige ryg.
Der er ingen opdrættere af Altdeutscher Schäferhund i Danmark, det er linjer over den tyske Schæferhund som er stambogsført i en anden kennel klub end DKK. Tjek deres aner igennem og finder du forfædre med stamtavle numre som begynder med SZ så er det en tysk Schæferhund. Altdeutscher Schäferhund er en race helt for sig selv, som ikke er blandet med den tyske Schæferhund og den er ikke godkendt af FCI/DKK.
De gamle Østtyske linjer, er betegnelsen for hunde som stammer fra det gamle østtyskland, som har ekstra mange drifter og har intet med lige ryg eller langstockhåret at gøre!

3. Overdimensionerede, store eller King Shepherds osv.

Større er ikke bedre for schæferhunden og igen, enhver der opdrætter hunde der falder uden for racestandarden, avler bare en masse hunde der har mindre til fælles med racen. Schæferhundens optimale størrelse er 55-60 cm for tæver og 60-65 cm for hanner.

4. Avlshunde uden brugsprøve og avlskåring.

I Danmark er det desværre sådan at Dansk Kennel Klub tillader avl på hunde, som ikke har bestået en brugsprøve og er stillet til en avlskåring i Schæferhundeklubben for Danmark. Hvalpe efter sådanne forældre, vil være forsynet med det DKK kalder en basis stamtavle. Disse hvalpe kan stille til prøver og deltage i udstillinger, men ikke på lige fod med andre hvalpe! Det er ikke muligt at blive placeret i top 5 på udstillinger, når hvalpens forældre ikke er avlskåret! Så pas på med at give mange penge for en hvalp, som ikke er opdrættet efter Schæferhundeklubbens avlsanbefalinger. Altid køb din hvalp med basis+ stamtavle!

5. Sundhedstestet af min dyrlæge / opdateret med alt.

Dette er en ofte hørt udtalelse, som ikke kan bruges til noget. Sundheds testede hunde skal have HD / AD røntgen fotografering, som skal sendes til DKK eller det tyske SV, for bedømmelse og registrering. At være opdateret med vaccinationer og rabies har intet at gøre med genetisk sundhedsundersøgelse af en avlshund. Der er også krav om DNA test, som skal undersøges af SV, for at se om hunden passer genetisk med sine forældre så man sikrer at alt er korrekt – med hver eneste avlsgodkendt schæferhund! Nogle opdrættere er begyndt at teste for DM, MDR1, LüW og OCD som også kan være med til at vidne om sunde avlsdyr, men disse test kan ikke alene dokumentere for en sund genetisk testet hund! DM-testen er en DNA-baseret screening og er et redskab til opdrætteren, som kan bruges i overvejelserne til en bedre avls beslutning. Det er ikke en komplet genetisk sundhedstest og en avls beslutning bør aldrig baseres udelukkende på resultaterne af disse test!

6. Flere typer hunde til salg.

Typisk vil en god opdrætter fokusere på en linje, en race eller et specifikt træk i sit opdræt. En god opdrætter vil forklare hvad deres fokus på avl er, og hvis du leder efter noget andet – vil de højst sandsynligt sige; Tak for din interesse, men vi opdrætter ikke denne linje/egenskab osv. Men baggårdsopdrættere og svindlere tænker ikke sådan. De vil ofte tilbyde en hel vifte af alternativer, så en køber finder det de leder efter og ikke går hen et andet sted. Når du ser på en veletableret professionel opdrætter, vil du bemærke at deres hunde er af samme type – de ser ret ens ud og de samme træk går igen og de kan ligne hinanden meget. Men når man ser på en baggård-opdrætter, vil de have flere tæver med forskellig afstamning, farve, størrelse osv.

7. Opdræt på for unge / for gamle hunde.

Må man avle på hunde under 2 år eller over 8 år? Kuld som er undfanget før hanhunden er fyldt 2 år, vil være begrænset hele hundens liv, da de ikke kan blive topplaceret på udstillinger. Men i den anden ende kan en hanhund blive ved med at bedække tæver, så længe han oppeholder en sund sædkvalitet.
For tæverne gælder at de i Danmark skal være over 22 mdr. før de må parres og deres sidste kuld skal være født inden tæven fylder 8 år. Hvis du møder tæver som er parret før de er 22 mdr. eller efter de er 8 år, så spørg opdrætteren hvorfor denne beslutning blev taget og hør deres forklaring.

8. Ingen veterinærreference / dyrlægeinformation.

Når du har et kæledyr, bliver din dyrlæge din nye bedste ven. Vi er er afhængige af dyrlægens omsorg og vores hunde fortjener at komme til dyrlægen regelmæssigt. Ansvarlige opdrættere tager deres hunde til rutinemæssige undersøgelser, blodanalyser, parasitbehandling og vaccinationer. Som opdrættere tager vi vores tæver med til undersøgelse før graviditet, vi overvåger graviditeten undervejs og tæve + hvalpe undersøges efter fødslen. Hvalpe undersøges også af dyrlægen, inden de sendes ud til deres nye hjem/familier.
Hvis du er i tvivl – så spørg efter hvilken dyrlæge der har undersøgt tæven og hvalpene, sørg for at dette er en rigtig klinik (google det).