Smitsomme sygdomme og forebyggelse!

Hjerte/lungeorm som spredes via snegle og afføring skal testes hos dyrlægen ved at aflevere 3 afførings prøver fra 3 dage i træk. Haus Qira anbefaler at tjekke for dette hvert år sammen med giardia tjek! Se mere her: http://www.hjertelungeorm.dk

Giardia spredes via afføring (og der hvor afføring har været) og er et rengørings mareridt at komme af med, så sørg for at holde øje med din hvalp på gåturen og lad den ikke snuse til afføring. Få hvalpen lært fra at spise ting fra jorden, så hurtigt som det er muligt! Haus Qira anbefaler at tjekke for dette hvert år, sammen med hjerte/lungeorm tjek!
Læs mere her: https://www.netdyredoktor.dk/hund/sygdomsleksikon/g/giardia-hos-hunde

Haus Qira’s hunde bliver tjekket for Giardia og hjerte/lungeorm cirka hver halve år og hvis vi har hvalpe, planlægger vi det tjek omkring hvalpene’s 7. leveuge.
På denne måde kan vi bedst muligt sikre os, at vi sender hvalpe ud til deres nye hjem sygdomsfrie og raske!

Coccidiose i hundeopdræt

Hvad er coccidiose?
Coccidiose er en sygdom, der er forårsaget af mikroskopiske encellede parasitter “coccidia” i hundens tyndtarm. Der er mange forskellige typer af coccidia parasitter i hunde, de mest forekommende i hundeopdræt er fra Isospora familien.

Symptomer
Fodring med mælkeføde hæmmer udviklingen af coccia, men stresspåvirkningen i fravænningsperioden er en fremmende faktor for coccidiose. Derfor vil coccidiose ofte forekomme hos hvalpe i fravænningsperioden. Det virker som om der tale om en smitsom sygdom.

Hvalpene vil have diarré og gullig afføring. Nogle gange indeholdende spor af rødt eller fordøjet (sort) blod.
Som regel vil disse symptomer forsvinde indenfor 2 uger.
Hvalpe kommer af med parasitten og bliver immune for yderligere angreb.
Desværre kan enkelte angreb udvikle sig mere alvorligt. Her udvikler diarréen sig til dehydrering, mangel på appetit og nerveproblemer. Disse mere alvorlige symptomer kan medføre døden hvis hvalpenes immunsystem ikke er stærkt nok til at nedkæmpe dette angreb.
Coccidiose kan forveksles med hundesyge eller parvovirus.

Hvorfra kommer parasitten?
Hvalpe smittes ved at indtage de umodne æg (oocyster), der modnes og kan give infektioner indenfor nogle få dage. I våde omgivelser, uden for megen sol, kan æggene overleve i op til 1 år i eksterne omgivelser. Men de ødelægges let når de udsættes for varme, udtørring eller ultraviolet stråling.
Æggene bringes rundt på mange forskellige måder: under fodtøj, jordaffald, forskellige insekter og dyr er der “sikre”, hvilket betyder at de kan indtage æggene og disse går hele gennem systemet og ligger derefter i dyrets afføring….

Diagnose
En eller to uger efter at de kliniske symptomer har vist sig, kan man finde æg i hvalpens afføring. Hvis undersøgelsen foretages tidligere, vil resultatet oftest være negativt. I tilfælde af hvalpens død, vil en obduktion kunne vise parasitten i hvalpens tyndtarm, forudsat at der tages prøver indenfor 6 timer efter at hvalpen er død.

Hvordan forhindres angreb?
Angreb kan forhindres ved at holde streng kontrol med hygiejnen i hvalpekassen m.v.

  • Rengøring af området min. 2 gange om dagen (for at forhindre æggene i at udvikle sig, så de kan inficere)
  • Rengøringsredskaber skal kun bruges til dette formål, og renses efter brug – hver gang.
  • Rengøring med meget varmt vand/damp.
  • Undgå menneskelige smittekilder (fodtøj, jord o.lign.)
  • Undgå smittekilder hos andre dyr (insekter, gnavere m.v.)

De fleste desinficerende midler virker ikke over for æggene. Kun nogle få ammoniakbaserede produkter kan have en effekt.

Konklusion
Coccidiose forårsaget af Isospora kan forekomme hos enhver opdrætter, selv om forholdene er optimale for hundene. En analyse af afføringen, foretaget på det rigtige tidspunkt, vil kunne opklare hvilken coccidia der er tale om. Hvis analysen er negativ, anbefales det at gentage undersøgelsen, og lede efter coccia-arter, der er mere sjældne, såsom:

  • cryptosporidia, overføres af en mellemvært af pattedyrsfamilien (gnavere, katte m.m.)
  • sarcosporidia, overføres fra forarbejdet råt kød.

For at undgå angreb, skal opdrætteren altså fokusere på hygiejne og på hvalpens omgivelser (mennesker, dyr m.m.), specielt i fravænningsperioden.